PRODUKSI NATA FRUTICANS DARI NIRA NIPAH

Main Article Content

Mody Lempang

Abstract

Nipah (Nypa fruticans Wurmb.) produces sap that can be obtained by tapping process from fruit stem. In fresh condition of nipah sap taste sweet cause of including relatively high of sugar. This liquid is a fertile medium for the growth of microorganisms, so that nipah sap is potentially used as a raw material to produce nata. Nata is a food that classified in food dissert. Experimental of nata fruticans production bold by fermenting process used fresh nipab sap that with sugar in level of 0, 50, 75 and 100 g/l of nipah sup. By using fresh nipah sap that add with sugar in vary level yielded nata fruticans with producing recovery an average of 86.05% (76,52-90,97%). The addition of sugar in the fresh nipah sap is not affect significantly on the producing recovery of nata fruticans. Using fresh nipah sap without sugar addition yielded nata fruticans with producing recovery an average of 83,74%.

Article Details

How to Cite
Mody Lempang. (2025). PRODUKSI NATA FRUTICANS DARI NIRA NIPAH. Jurnal Penelitian Hasil Hutan, 31(2), 110–119. https://doi.org/10.20886/jphh.2013.31.2.110-119
Section
Articles

References

Afri, A.S. 1993. Kelapa. (Kajian Sosial-Ekonomi). Aditya Media, Yogyakarta.

Barlina R. dan A. Lay. 1994. Pengolahan nira kelapa untuk produk fermentasi nata de coco, alkohol dan asam cuka.

Jurnal Penelitian Kelapa Vol.7 No.2 Thn.1994. Balai Penelitian Kelapa, Manado.

Budiyanto, M.A.K. 2004. Mikrobiologi Terapan. Edisi 3. UMM Pess. Malang.

Cahyadi, W. 2006. Bahan Tambahan Pangan. PT. Bumi Aksara, Jakarta.

DEPKES RI. 1988. Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia nomor 722/Menkes/Per/IX/88 tentang Bahan Tambahan Pangan. Departemen Kesehatan Republik Indonesia (DEPKES RI), Jakarta. Hlm.3-13, 75-85.

Gasperz, V. 1994. Metode Perancangan Percobaan Untuk Ilmu-Ilmu Pertanian, Ilmu-Ilmu Teknik, dan Biologi. CV. Armico, Bandung.

Kembuan, H., J. Mawikere dan G.H. Joseph. 1990. Rendemen nata de coco dari berbagai kultivar kelapa. Buletin Balitka No.11: 56-58. Balai Penelitian Kelapa, Manado.

Lempang, M. 2006. Rendemen dan Kandungan Nutrisi Nata Pinnata Yang Diolah dari Nira Aren. Jurnal Penelitian Hasil Hutan 24 (2) :133-144. Pusat Penelitian dan Pengembangan Hasil Hutan, Bogor.

Lempang, M. 2010. Bioteknologi pengolahan nira aren untuk produksi nata dan sebagai pengembang adonan roti. Laporan Hasil Penelitian Tahun 2010 Balai Penelitian Kehutanan Makassar (Tidak dipublikasikan).

Lutony, T.L. 1993. Tanaman Sumber Pemanis. P.T Penebar Swadaya, Jakarta.

Mattjik, A.A. dan M. Sumertajaya. 2006. Perancangan Percobaan dengan Aplikasi SAS dan Minitab. IPB Press. Bogor

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.